Hae tästä blogista

tiistai 3. lokakuuta 2017

Artemis Kelosaari: Omenatarha, eli kertomus huonoista miehistä

Apple Cinnamon on mieskurtisaanien aatelia, rikkaiden ja ylhäisten ammattimainen poikarakastaja, jonka väsymättömyydessä huhutaan olevan jotakin yliluonnollista. Strawberry on pankkiirin poika, johon Apple Cinnamon iskee silmänsä. Alkaa säälimätön koulutus, jonka tarkoituksena on koulia Strawberrystä täydellinen mieskurtisaani, todellinen Huono Mies. Will ja Dick ovat Pyhän Johannes Evankelistan salaperäisen poikakodin asukkaita, joihin yritetään ajaa kuria epämääräisillä ja inhottavilla menetelmillä. Kaikkien tarinat kohtaavat lopulta hurjassa pelastusoperaatiossa, johon liittyy myös Ranskan siirtomaista nautinnon lähteensä hankkiva elegantti kannibaali.

Turkulaisen Artemis Kelosaaren (s. 1989) esikoisromaani Omenatarha , eli kertomus huonoista miehistä on kirjallisuutta, jollaista Suomessa ei ole ennen kirjoitettu. Se on 1900-luvun alun Lontooseen sijoitettu avoimen homoeroottinen kertomus, jossa on vahvoja kauhu- ja fantasia-aineksia. Kauneus ja kauheus, unelmat ja maailman epäoikeudenmukaisuus, rakkaus ja oman edun tavoittelu kietoutuvat yhteen intensiiviseksi tarinaksi.

Romaani avaa Helmivyön eroottisen kirjallisuuden sarjan.

Helsingin Sanomien arvostelu tässä. Juhani Karila kirjoittaa: "Kelosaari kirjoittaa hyvin ja pitää roisin linjansa ylpeästi loppuun asti. (...) Juuri tällaista anteeksipyytelemätöntä, marginaaleja pelkäämätöntä spekulatiivista fiktiota tarvitaan lisää proosaamme rikastuttamaan." Turun Sanomien Kimmo Rantanen taas kirjoittaa: "kertomus on taiten laadittu. Kelosaari tavoittaa hyvin kauhutarinan ajankohtaan sopivan tunnelman ja hengen." Arvostelu löytyy Turun Sanomista maksumuurin takaa täältä.

Pehmeäkantinen, 260 s. ISBN 978-952-7211-11-3. Kansi: J.T. Lindroos Aubrey Beardsleyn pohjalta.

Booky.fissä 21,80 e (ei toimituskuluja), BoD:n verkkokaupassa 23,90 e (plus postikulut).