Hae tästä blogista

torstai 6. kesäkuuta 2024

Theo von Blankensee ja Kurt Matull: Väärän rahan tekijät ja muita saksalaisia Sherlock Holmes -tarinoita

 


Maailman kuuluisimmasta salapoliisista, Sherlock Holmesista, on moneksi. Jo 1890-luvulta lähtien hahmoon ovat tarttuneet useat kirjoittajat ja taiteentekijät. Tammikuussa 1907 berliiniläinen Verlaghaus für Volksliteratur und Kunst alkoi julkaista omaa viikoittain ilmestyvää kioskikirjasarjaa, jota pääasiassa kirjoittivat alan konkarit Theo von Blankensee ja Kurt Matull. Sarjassa mestari Sherlock Holmesin apurina toimi oppipoika Harry Taxon. Suomessa näitä tarinoita julkaisi Wiipuri-lehti.

Väärän rahan tekijät ja muita saksalaisia Sherlock Holmes -tarinoita sisältää nimitarinan lisäksi kolme kertomusta, Orjakauppiaan aarteen, Viiltäjä-Jackia käsittelevän Kuinka Jack-halkaisija vangittiin ja Kuolleista nousseen. Kirja on jatkoa Helmivyön aiemmin julkaisemalle teokselle Kuningattaren pitsileninkiKuningattaren pitsileninki, jossa niin ikään nähtiin von Blankenseen ja Matullin kynäilemiä Holmes-tarinoita. Teoksen on toimittanut Reijo Valta. 

Pehmeäkantinen, 370 s. ISBN 9789527469484. Kansi: Timo Ronkainen Alfred Rodolffin kuvitusten pohjalta. BoD:n verkkokaupassa 22,90 € (plus toimituskulut), saatavana myös mm. Adlibriksen ja Suomalaisen verkkokaupoissa.

Patricia Abbott: Merenneidot ja muita novelleja rikoksesta


Amerikkalaisen Patricia Abbottin rikostarinat koskettelevat epätoivoisten ja epätasa-arvoisten ihmisten tekemiä epätoivoisia, absurdejakin rikoksia. Abbott on usein keskittynyt ultralyhyeen muotoon, niin sanottuun flash fictioniin, mutta kirjoittanut myös pidempiä tarinoita.

Merenneidot-kirjaan on koottu yksitoista Abbottin novellia, joista suurin osa edustaa flash fictionia. Vuonna 2014 ilmestyi samanniminen, mutta suppeampi teos, ja uuteen teokseen on otettu mukaan viisi muuta Abbottin novellia. Novellit ovat suomentaneet Juri Nummelin ja Lotta Sonninen.

Pehmeäkantinen, 84 s. ISBN 9789527469446. Kansikuva: Aapo Kukko, kannen taitto: J. T. Lindroos. BoD:n verkkokaupassa 14,90 €14,90 € (plus postikulut), saatavana myös mm. Adlibriksen ja Suomalaisen verkkokaupoissa.