Hae tästä blogista

tiistai 5. marraskuuta 2019

Uuno Kailas: Hauta meren alla: kauhunovelleja ja -runoja

Runoilija Uuno Kailasta ei useinkaan ajatella kauhukirjailijana, vaikka hänen tuotantonsa synkeys ja usein kammottavat aiheet myönnetään ja tunnustetaan. Kailas tunsi kuitenkin ulkomaista kauhukirjallisuutta, ja hänen novelleissaan ja runoissaan on useita vahvoja kauhuaiheita. Usein Kailaan teksteissä on kyse psykologisista kauhuista, ihmismielen omista hirviöistä.

Hauta meren alla -kirjassa julkaistaan neljä Kailaan novellia, jotka täyttävät kauhukirjallisuuden määritelmän, toisin sanoen "Savun varjo", "Mitä he tekivät minulle neljäsataa vuotta sitten -?", "Kuollut veli" ja "Äiti". Mukana on myös sikermä runoja, joita ei paatuneinkaan sielu pysty lukemaan tuntematta pelon ja inhon kouristavan sydäntään. Osa runoista on Kailaan tunnetuimpia kuten "Uni" ja "Talo", mutta teoksessa on myös joitain harvemmin julkaistuja. Kirjaan on asiantuntevan esipuheen kirjoittanut Juri Nummelin.

Uuno Kailas (1901-1933) oli tunnetuimpia 1920- ja 1930-lukujen suomalaisia runoilijoita, tulenkantajiin kuulunut ekspressionisti, synkkien sävyjen tulkki ja taitava riimittelijä.

Pehmeäkantinen, 82 s. ISBN 978-952-7211-46-5. Kannen kuva: Henri Joela, kannen suunnittelu: JT Lindroos. BoD:n verkkokaupassa 16,90 € (plus postikulut), Booky.fin verkkokaupassa 18,60 € (ei postikuluja), Adlibriksen verkkokaupassa 19,80 € (plus postikulut).