Hae tästä blogista

tiistai 9. marraskuuta 2021

Valkoinen valo ja muita junatarinoita (toim. Juri Nummelin)


Rautatie on merkittävä osa 1800-luvun puolivälistä alkanutta mentaalista maisemaa, ja monet suomalaiset kirjailijat ovat kirjoittaneet rautateille ja juniin sijoittuvia tarinoita. Niissä uusi ja vanha kohtaavat, usein koomisin tavoin.

Valkoiseen valoon Juri Nummelin on koonnut joukon vanhoja rautatietarinoita, joissa ollaan matkalla Savosta Helsinkiin, Amerikan sydänmailla tai tulevaisuudessa menossa Ouluun. Kirjoittajina on tuttuja nimiä, kuten Juhani Aho, Eino Leino ja Konni Zilliacus, mutta myös unohdettuja sanankäyttäjiä, kuten Jalmari Kara, Juho Reijonen ja Kaapro Jääskeläinen. Annikki Reijosen teksti kuvaa matkustamista täydessä junanvaunussa Virossa. Kirjassa on myös Nummelinin lyhyt esipuhe. 

Resiina-lehden arvostelun mukaan kyse on "mielenkiintoisesta otannasta melko tuntemattomista rautatiekuvauksista". Erikseen Resiinan Sakari K. Salo nostaa esille Eino Leinon hauskan pikkutarinan "Junanvaunussa", jossa keskustellaan ajan politiikasta.  

kyse on "mielenkiintoisesta otannasta melko tuntemattomista rautatiekuvauksista".

Juri Nummelin (s. 1972) on tietokirjailija, joka on ajanut resiinalla ja kapearaiteisella höyryveturilla sekä osallistunut vanhan turveradan purkamiseen Paneliassa.

Pehmeäkantinen, 164 s. ISBN 9789527211939. Kansikuva: Johan Kortman, kannen layout: J.T. Lindroos (oivas.com). BoD:n verkkokaupassa 17,90 € (plus postikulut), saatavana myös Bookyn ja Adlibriksen verkkokaupoissa. 


Sisällysluettelo:

Juri Nummelin: Lukijalle 

Juhani Aho: Kannikka (teoksesta Lastuja IV-VII, Werner Söderström 1899) 

Eino Leino: Junanvaunussa (teoksesta Päiväperhoja, Eero Erkko 1903) 

Karl A. Tavaststjerna: Rautatiejuttu (teoksesta Kertomuksia ja kuvauksia, suom. Juhani Aho, Werner Söderström 1896) 

Kaapro Jääskeläinen: Savon ukon Helsingissä käynti, siihen aikaan kun Savoon ei vielä ollut rautatietä (teoksesta Iloisia juttuja, Vihtori Kosonen 1908)  

Juho Reijonen: Junassa (teoksesta Kertoelmia ja kuvauksia, Werner Söderström 1900) 38

Jalmari Kara: Junassa (teoksesta Jääkärien jäljiltä, Kirja 1919) 

Yrjö Heilala: Lämmittäjä Heikkisen juhannus (teoksesta Matkalukemista: rautateiltä ja sen varsilta, Boman & Karlsson 1905) 

Anonyymi: Junamiesten jouluilta (Punikin joulu, 1920) 

Hannes Varpe: Matkan varrelta (Työväen joulualpumi, 1922)  

O. A. Joutsen: Seikkailu amerikkalaisella rautatiellä (teoksesta Seikkailujen maailma, Gummerus 1911) 

Konni Zilliacus: “Valkoinen valo” (teoksesta Siirtolaisia: kertomuksia Ameriikan suomalaisten elämästä, suom. Juhani Aho, Werner Söderström 1897) 

Kaarlo Hemmo: Häämatkaseikkailu (teoksesta Ilman vaan aikojaan, Ronelius 1909) 

Jalmari Kara: ote kirjasta Petsamon rata: isänmaallinen unelma (Kirja 1921; julkaistu salanimellä Kapteeni Teräs) 

Ducenti: Matkakuva ylhäältä pohjoisesta, talvena 1900 (“Resebild från höga norden, vintern år 1900” julkaistu Helsingfors Dagbladissa 7.11.1880, suom. Sanna Kellokoski, suomennos ilmestynyt alun perin Marvinissa 1/2013) 

Annikki Reijonen: Luku IX romaanista Jumalten jano (WSOY 1928)