Hae tästä blogista

tiistai 15. helmikuuta 2022

Konrad Lehtimäki: Ylös helvetistä


Ylös helvetistä on harvoja suomalaisen kirjallisuuden täysiverisiä utopioita. Alun perin vuonna 1917 julkaistu Ylös helvetistä on tekijänsä Konrad Lehtimäen tunnetuin teos, edelleen vaikuttava pasifistinen ja sosialistinen romaani, jossa tiedemiehet keksivät laitteen, jonka avulla sodat voidaan lopettaa. Se ei tietenkään tuntemattoman maan hirmuhallitsijalle käy, vaan hän koettaa anastaa keksintöä itselleen. Kiihkeässä kirjassa on myös laajoja, ensimmäisestä maailmansodasta vaikutteita saaneita ilmataistelukohtauksia, jollaisia maamme muusta kirjallisuudesta saa hakea. Teosta ei ole painettuna julkaistu vuoden 1953 jälkeen.

Turkulainen, Vahdolla syntynyt Konrad Lehtimäki (1883-1937) oli varhaisen työväenliikkeemme suosituimpia ja merkittävimpiä kirjailijoita, jonka tavaramerkkejä olivat rajut näyt väkivallasta ja sorrosta. Helmivyön uuteen laitokseen on esipuheen kirjoittanut Lehtimäen kauhutuotantoa tutkinut Juri Nummelin.

Pehmeäkantinen, 420 sivua. ISBN 9789527211953. Kansi: J.T. Lindroos. BoD:n verkkokaupassa 19,90 € (plus toimituskulut), saatavana myös Bookyn ja Adlibriksen verkkokaupoista.