Hae tästä blogista

torstai 5. syyskuuta 2019

Veikko Virtanen: Kummitus kalassa: Veigon valitut kuvat

"Hieronymus Bosch kohtaa Muumimailman." (Vesa Kataisto)

LSD:tä käyttäviä poliiseja, Kari Salmelainen morsiamena, suljetussa jääkaapissa kaatuvia puita... näistä koostuu Veigon absurdi ja surrealistinen maailma.
Kummitus kalassa kokoaa yhteen turkulaisen Veigon eli Veikko Virtasen parhaita strippejä Turun Ylioppilaslehdestä sekä hänen varhaisia sarjakuviaan Gorehoundista. Mukana on myös yksittäisiä kuvituksia lehtijuttuihin. Osaa kirjan kuvista ei ole aiemmin julkaistu.

Aino Sutinen kirjoittaa Sarjainfon (4/2019) arvostelussa: "(...) monessa (stripissä) loppuratkaisu on epäkonventionaalisempi ja herättää kysymyksiä. Se on oikeastaan aika virkistävää. Monissa stripeissä on ikään kuin unen logiikka. Sama asia saattaa esimerkiksi selittämättömästi toistua kolmiruutuisen jutun kahdessa viimeisessä ruudussa. (...) jotkin ajatusleikit muistuttavat maailman ja vallan absurdiudesta pilapiirrosten logiikalla: liioittelemalla ja tuomalla tilanteita kontekstista toiseen. (...) Myös vanhemmista jutuista löytyy nasevia oivalluksia."

Veikko Virtanen (1974-2018) eli Veigo oli turkulainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja, joka tunnetaan absurdista ja sysimustasta huumoristaan.

Pehmeäkantinen, 68 s. ISBN 978-952-7211-47-2. BoD:n verkkokaupassa 17,90 € (plus postikulut), Booky.fin verkkokaupassa 19,30 € (ei postikuluja), Adlibriksen verkkokaupassa 20,70 € (plus postikulut).

Kuvanäytteitä Veigon stripeistä: