Hae tästä blogista

torstai 22. syyskuuta 2022

Juri Nummelin: Muurahaisesta Muksikseen. Venäläisen ja neuvostoliittolaisen animaatioelokuvan historia

 


Neuvostoliitto oli yksi elokuvan suurvaltoja, jossa tehtiin myös paljon laadukasta animaatiota, niin lapsille kuin aikuisillekin: Uusi Gulliver, Lumikuningatar, Krokotiili Gena, Satujen satu, Aamiainen ruohikolla... Kokeellisten elokuvien rinnalla nähtiin myös suorasukaista propagandaa, jolla peiteltiin maan omia ongelmia.

Juri Nummelin käy kirjassaan läpi venäläisen ja neuvostoliittolaisen animaatioelokuvan historian tiiviisti ja sujuvasti. Kirjassa esitellään myös tsaarin Venäjän aikaiset animaatiokokeilut sekä venäläinen animaatiotuotanto Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Omat lukunsa saavat muiden neuvostotasavaltojen animaatiot sekä virolainen animaatio.

Kirja on uudistettu laitos vuonna 2015 ilmestyneestä kirjasta, joka kantoi nimeä Idän ihmeet, ja esimerkiksi ukrainalaisen animaatioelokuvan katsausta on laajennettu. 

Juri Nummelin (s. 1972) on pitkän linjan animaatioharrastaja, joka on aiemmin julkaissut mm. kirjan Animaatioelokuvan lyhyt historia (2014). Hän on kirjoittanut myös kirjat Valkoinen hehku: johdatus elokuvan historiaan (2004), Elokuvan lyhyt historia (2009) ja Suomalaisen elokuvan lyhyt historia (2022).

Pehmeäkantinen, 100 s. ISBN 9789527469095. Kansi Timo Ronkainen. BoD:n verkkokaupassa 16,90 € (plus postikulut), saatavana myös Adlibriksen ja Suomalaisen verkkokaupoissa. 


Kirjan sisällysluettelo: 


Uuden laitoksen esipuhe

Lukijalle

Vallankumousta edeltävä animaatio

Animaatio vallankumouksen jälkeen

Sojuzmultfilmin perustaminen

Aleksandr Ptuško

Animaatio toisen maailmansodan jälkeen

Uuden aallon animaatiot

Tieteiselokuva Neuvostoliitossa

Lastenanimaatiot uuden aallon aikana

Propagandapiirrettyjä

Animaatio 1980-luvulla

Neuvostoliiton jälkeinen animaatio Venäjällä

Animaatio muissa neuvostotasavalloissa

Virolainen animaatio

Lopuksi