Hae tästä blogista

keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

Eino Leino: Seikkailijatar


Eino Leinon Seikkailijatar (1913) on tekijälleen harvinainen eroottinen rikosromaani, jonka pääosassa on venäläinen ruhtinatar Zaida. Tämä on asioiden tilaan nopeasti kyllästyvä nuori nainen, joka ottaa aina uuden rakastajan päästyään edellisestä eroon. Hän ajautuu lopulta vaikeuksiin esivallan kanssa.

Seikkailijatarta voi jopa pitää sarjamurhaajaromaanina, sen verran usein Zaida rakastajiaan päästää päiviltä. Teoksessa on myös hätkähdyttäviä viittauksia sadomasokismiin. Eino Leino (1878-1926) oli monipuolinen kirjailija, runoilija, kriitikko, lehtimies, näytelmäkirjailija, prosaisti. Hän oli Suomen ensimmäisiä symbolisteja, joka halusi löytää vanhoista suomalaisista taruista universaaleja totuuksia ja tuntemuksia.

Seikkailijatar on viimeksi julkaistu painettuna vuonna 1989 eikä sitä ole ollut saatavilla sähkö- tai äänikirjana. Teoksessa on mukana myös kaksi Leinon rikosaiheista novellia sekä Juri Nummelinin lyhyt esipuhe.

Pehmeäkantinen, 140 s. ISBN 9789527469248. Kansi: J. T. Lindroos / oivas.com. BoD:n verkkokaupassa 14,90 € (plus postikulut), saatavana myös Adlibriksen ja Suomalaisen verkkokaupoissa. 

Muista myös Helmivyön aiemmin julkaisema Murhamies, kokoelma Leinon novelleja!