Hae tästä blogista

tiistai 9. toukokuuta 2023

Niko Aslak Peltonen: Kadonneen kesän aikakirja


Nuoruus, ensirakkaus ja vuosituhannen viimeinen kesä. Kuollut runoilija, kuollut natsi ja joukko eläviä ihmisiä.

Rovaniemellä sataa, kun juuri ylioppilaslakkinsa saanut Palokoski nousee sinisestä makuuvaunusta. Stadilaisjätkän on tarkoitus viettää napapiirin pikkukaupungissa nuoruuden viimeinen kesä. Sää muuttuu pian helteiseksi, mutta kesällä on Palokosken varalle muitakin suunnitelmia kuin rentoa kaljanjuontia.

Historiallisesta fiktiostaan tunnetun Niko Aslak Peltosen neljäs romaani on irtiotto aiemmasta ja paluu omaan lähimenneisyyteen. Kadonneen kesän aikakirja on ajan- ja paikankuva sekä rakkaus- ja aikuistumistarina. Lisäksi se on kauhufantastinen tulkinta siitä, miksi kerran tuhkaksi poltettu pohjoinen kaupunki on sellainen kuin on.

Niko Aslak Peltonen on helsinkiläinen, rovaniemeläistaustainen kirjailija ja kulttuurikriitikko. Häneltä on aiemmin julkaistu kolme romaania sekä useita novelleja lehdissä ja antologioissa. Kirjoittaessaan Peltonen kuuntelee aina musiikkia. Kadonneen kesän aikakirjan taustalla soi 90-luvun suomirock. Romaanin teemakappaleet ovat Aknestikin "Toukokuussa" ja Absoluuttisen Nollapisteen "Viittä vaille sadetta".

Pehmeäkantinen, 252 s. ISBN 9789527469293. Kansi: Kaisa Ranta. BoD:n verkkokaupassa 21,90 € (plus toimituskulut), saatavana myös muissa verkkokaupoissa.