Hae tästä blogista

maanantai 23. maaliskuuta 2020

Mattias Salamnius: Ilo-Laulu Jesuxesta

Mattias Salamniuksen Ilo-Laulu Jesuxesta ilmestyi vuonna 1690, ja sitä on pidetty Ruotsin ajan suomenkielisen kirjallisuuden merkittävimpänä teoksena. Se oli myös suosittu, ja siitä otettiin kahdensadan vuoden aikana kuusitoista painosta. Teoksessa Salamnius yhdistää kalevalamittaa evankeliumeista tuttuun tarinaan Jeesuksesta.

Mattias Salamnius syntyi ilmeisesti Pohjanmaalla vuoden 1650 paikkeilla ja opiskeli papiksi mahdollisesti Uppsalassa tai Tartossa. Salamnius työskenteli Inkerinmaalla, minkä jälkeen hän siirtyi Paraisille, jossa kuoli. Ennen varhaista kuolemaansa hän kirjoitti Ilo-Laulun Jeesukselle.

Harvinaislaatuinen teos julkaistaan nyt uudestaan ensimmäistä kertaa vuoden 1963 jälkeen. Teoksessa käytetään vuoden 1882 laitosta. Ilo-Laulu Jesuxesta jatkaa Helmivyön Raamattu-aiheisten kirjojen sarjaa, ja siinä on mukana täydennetty versio Belsazarin pidoissa olleesta suomalaisen Raamattuun pohjautuvan kirjallisuuden bibliografiasta. Muista myös Helmivyön aiempi kalevalamitalla kirjoitettu harvinaisuus, Lagervallin Ruunulinna!

ISBN 978-952-7211-55-7. Pehmeäkantinen, 124 s. Kansi Timo Ronkainen alkuperäisen pohjalta.

BoD:n verkkokaupassa 14,90 € (plus postikulut). Booky.fin verkkokaupassa 18,90 € (ei postikuluja). Adlibriksen verkkokaupassa 13,90 € (plus postikulut).