Hae tästä blogista

maanantai 23. maaliskuuta 2020

Johan Aulén: Kummitus-juttuja

Johan Aulénin ruotsista suomentama Todellisesti, ja luonnollisella tavalla selitettyjä Kummitus-juttuja, kerroiltut tonttujen ja kummitusten uskomisen estäämiseksi (1862) on ensimmäisiä suomeksi ilmestyneitä kauhutarinoita, jossa kummituksille ja muille olennoille annetaan tosin luonnolliset selitykset.

Kummitus-juttuja on todellinen harvinaisuus: julkisista kirjastoista sitä on vain Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjastossa, eikä sitä ole koskaan digitoitu. Teos julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa uudestaan. Kirjassa on Juri Nummelinin esipuhe, jossa taustoitetaan Aulénin teosta. Muista myös Helmivyön aiempi kummituskirja, Jaakko Juteinin Kummituksia! Yhdessä teokset muodostavat Suomi-kauhun kivijalan. 

Johan Aulén (1837-1906) oli lennätinvirkailija ja suomentaja, joka työskenteli myös Sanomia Turusta -lehden palveluksessa. Hän käänsi parikymmentä kirjaa, lähinnä elämäntaito- ja muita oppaita. 1870-luvulla hän vaihtoi nimekseen Juho Jäykkä.

ISBN 978-952-7211-57-1. Pehmeäkantinen, 78 s. Kansi Haron Walliander alkuperäisen nimiösivun perusteella. BoD:n verkkokaupassa 12,90 € (plus postikulut), Booky.fin verkkokaupassa 17,10 € (ei postikuluja), Adlibriksen verkkokaupassa 12,10 € (plus postikulut).