Hae tästä blogista

maanantai 22. helmikuuta 2021

James Reasoner: Texasin tuuli

"1980-luvun parhaita yksityisetsivädekkareita. Tiivis, runollinen tyyli, sympaattisen epätäydellinen päähenkilö." (Tapani Bagge)

Texasilainen yksityisetsivä Cody palkataan yksinkertaiseen hommaan: pitää löytää ja tuoda takaisin kotiin kadonnut teini-ikäinen tyttö. Tapaus ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin miltä se näyttää, ja ruumiita alkaa kasaantua. Kirjassa tulevat tutuksi niin Fort Worthin hyvinvoiva eliitti kuin laitakaupunkien gangsteritkin.

James Reasonerin esikoisromaani Texasin tuuli ilmestyi alun perin vuonna 1980 ja on myöhemmin noussut kulttiteokseksi. Monet pitävät sitä yhtenä kaikkien aikojen parhaista yksityisetsiväromaaneista, jossa juoni, henkilökuvaukset ja paikan tuntu ovat tasapainossa. Teos kuvaa henkilöitään lämmöllä ja piirtää taitavaa kuvaa myös Fort Worthin country & western -kulttuurista.

"Kirjoitustyyli on tiivistunnelmaista, ja lukijan on helppo eläytyä päähenkilön huikean jännittävään elämään" (Elo Lammi, Ruumiin kulttuuri 1/2021). "Juoni ei ole Chandler-tyyliin mutkikasta, henkilöhahmoja on suhteellisen vähän. Mukavia käänteitä kuitenkin on ja ruumiita syntyy. (...) lopun tunnelmoinnit Texasin jatkuvasta tuulesta resonoivat nekin Chandlerin Santa Ana -fiilistelyihin." (Ari Juntunen, Arde arvioi -blogi 15.1.2021)

James Reasoner (s. 1953) on texasilainen kirjailija, joka on yli 40-vuotisella urallaan kirjoittanut parisataa kioskipokkaria. Reasonerin erikoisalaa on länkkäri, mutta hän on kirjoittanut myös useita rikoskirjoja, joista Texasin tuuli on kulttimaineessa. Häneltä on aiemmin suomennettu eri lajityyppejä yhdistävä novellikokoelma Paholaisen siivet (Kuoriaiskirjat 2014).

Texasin tuulen on suomentanut amerikkalaisen kovaksikeitetyn dekkarin tuntija Juri Nummelin.

Pehmeäkantinen, 256 s. ISBN 9789527211724. Kansi J.T. Lindroos. BoD:n verkkokaupassa 21,90 € (plus postikulut), saatavana myös mm. Booky.fin ja Adlibriksen verkkokaupoista.