Hae tästä blogista

torstai 18. helmikuuta 2021

Minna Canth: Pikku-Heikin merkillinen matka

Tunnettu kirjailija Minna Canth kirjoitti urallaan myös kaksi satua, Pikku-Heikin merkillisen matkan ja Pellervoisen. Vuonna 1879 ilmestyneet tarinat ovat suomalaisiin kansantaruihin perustuvia ihmesatuja, joissa sankari neuvokkuudellaan voittaa pelottavat vastustajansa ja löytää tiensä kotiin.

Canthin sadut on nyt upeasti kuvittanut Henri Joela, joka on hakenut vaikutteita kuvitustaiteen mestareilta, kuten John Bauerilta, Aubrey Beardsleylta, Ivan Bilibiniltä ja Arthur Rackhamilta. Canthin satuja ei ole aiemmin julkaistu omana kirjanaan. 

Näytelmäkirjailija, novellisti, aktivisti ja kauppias Minna Canth (1844-1897) piti esillä syrjittyjen ihmisten asiaa. Hän kirjoitti paljon nimenomaan naisten, palvelusväen ja köyhälistön elämästä. Canthin tunnetuimpia teoksia ovat hänen novelliensa lisäksi näytelmät, kuten Kovan onnen lapsia (1888) ja Sylvi (1893). Helmivyö on aiemmin julkaissut Canthilta novellikokoelmat Ompelija ja Kauppa-Lopo

Niklas Bengtsson pitää kirjaa Portti-lehden arvostelussaan "pienimuotoisena kulttuuritekona", sillä kirjan kaksi satua "uudistavat Minna Canthin kirjailijakuvaa" ja samalla kirja "tuulettaa suomalaisen satukirjallisuuden historiaa". 

Kovakantinen, 48 s. ISBN 9789527211755. Kuvittanut Henri Joela, kannen layout Timo Ronkainen. BoD:n verkkokaupassa 24,90 € (plus toimituskulut).