Hae tästä blogista

maanantai 22. helmikuuta 2021

Valter Juva: Valkoinen kameeli

Valter Juvan novellikokoelma Valkoinen kameeli ilmestyi alun perin vuonna 1916 salanimellä Heikki Kenttä, ja se on esimerkki varhaisesta suomalaisesta seikkailukirjallisuudesta. Kirjaan sisältyvä pitkä novelli "Totuus 'Omarin moskean häväistyksestä" kertoo arkeologisista kaivauksista, joita Juva oli organisoimassa Jerusalemissa 1900-luvun alussa. Niiden piti paljastaa maailmalle, missä kuuluisa, Mooseksen Jumalalta saamat laintaulut sisältävä liitonarkki sijaitsisi. Valkoinen kameeli sisältääkin kotimaisen kirjallisuuden ehkä ensimmäisen salatieteellisen arvoituksen. Kirjaan sisältyvät myös novellit "Valkoinen kameeli" ja "Karmel-vuoren profeetta". Teoksessa on Juri Nummelinin lyhyt esipuhe.

Valter Juva eli Valter Juvelius (1865-1922) oli maanmittari, runoilija, suomentaja ja harrastaja-arkeologi, joka tunnetaan nykyään parhaiten yrityksistään löytää liitonarkki Jerusalemista 1900-luvun alussa. Kirjailijana hän julkaisi kolme runokokoelmaa ja kaksi proosateosta sekä suomensi lukuisia maailmankirjallisuuden klassikoita, kuten Goethen Faustin ja Tegnérin Frithiofin laulun. Kirjailijana häntä ei enää juuri tunneta, vaikka hän oli taitava riimittelijä. 

Pehmeäkantinen, 188 s. Kansi Timo Ronkainen. ISBN 9789527211731. BoD:n verkkokaupassa 16,90 € (plus postikulut), saatavana myös mm. Booky.fin ja Adlibriksen verkkokaupoissa.